Καπνιστό κοτόπουλο



1 Προηγούμενο βράδυ Βράσιμο νερού (ποσότητα ικανή να βυθιστεί το κοτόπουλο σε λεκάνη) με αλάτι (+ σκόρδα ή άλλα μπαχαρικά-μυρωδικά). Εναλλακτικά, αντί για νερό μπαίνει γάλα το οποίο δεν χρειάζεται αυτή τη διαδικασία (γενικά προαιρετικό το βήμα, αλλά πάντα χρήσιμο).
2 Νύχτα Βύθιση κοτόπουλου σε (κρύο) μείγμα, και ψυγείο μέχρι το πρωί.
3 9:45 Στέγνωμα (παναριστό με χαρτί κουζίνας) κοτόπουλου, και επάλειψη με μείγμα μπαχαρικών (αγαπημένων ή έτοιμο).
4 10:00 Μούλιασμα ξύλου (αρκετό για 2 φορές)
5 10:05 Σακουλάκια αλουμινόχαρτου  για ξύλο καπνίσματος (αν υπάρχει έτοιμη συσκευή-θήκη δεν χρειάζεται αυτό το βήμα).
6 10:05 Άναμμα κάρβουνων.
7 10:10 Παρασκευή Μαρινάδας (λάδι, γούστερ σος, αλάτι, σκόρδο, κρεμμύδι, θυμάρι, τσίλι, πάπρικα, πιπέρι), ή κάποια άλλη ή κάποια έτοιμη ή και καθόλου..
8 11:15 Νερό σε βραστήρα (εκτός κι αν παίξει μηλίτης ή κάτι άλλο οπότε δεν χρειάζεται αυτό το βήμα)
9 10:40 Τοποθέτηση κάρβουνων και ταψιού με νερό (ή ότι άλλο).
10 10:50 Καθάρισμα σχάρας.
11 10:55 Τοποθέτηση κοτόπουλου
12 Παρακολούθηση - διόρθωση θερμοκρασίας (μεταξύ 160 - 200F)  Μεγ. Θερμ. - Λιγ. Χρόνος
13 12:15 Έλεγχος κάρβουνων και προετοιμασία καινούργιων αν χρειάζεται.
14 12:45 Προσθήκη κάρβουνων, αν χρειάζεται και αλλαγή σε ξύλο καπνίσματος.
15 13:30 Επάλειψη κοτόπουλου με μαρινάδα (αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε), και επανάλειψη άλλη μία φορά σε κάνα μισάωρο.
16 14:00 Έλεγχος κοτόπουλου με θερμόμετρο και έξοδος όταν η θερμοκρασία φτάσει στο επιθυμητό, σε τουλάχιστον 3 διαφορετικά σημεία (ή κομμάτια).



(η συνταγή είναι δική μου)


No comments:

Post a Comment