1 | Προηγούμενο βράδυ | Βράσιμο νερού (ποσότητα ικανή να βυθιστεί το κοτόπουλο σε λεκάνη) με αλάτι (+ σκόρδα ή άλλα μπαχαρικά-μυρωδικά). Εναλλακτικά, αντί για νερό μπαίνει γάλα το οποίο δεν χρειάζεται αυτή τη διαδικασία (γενικά προαιρετικό το βήμα, αλλά πάντα χρήσιμο). |
2 | Νύχτα | Βύθιση κοτόπουλου σε (κρύο) μείγμα, και ψυγείο μέχρι το πρωί. |
3 | 9:45 | Στέγνωμα (παναριστό με χαρτί κουζίνας) κοτόπουλου, και επάλειψη με μείγμα μπαχαρικών (αγαπημένων ή έτοιμο). |
4 | 10:00 | Μούλιασμα ξύλου (αρκετό για 2 φορές) |
5 | 10:05 | Σακουλάκια αλουμινόχαρτου για ξύλο καπνίσματος (αν υπάρχει έτοιμη συσκευή-θήκη δεν χρειάζεται αυτό το βήμα). |
6 | 10:05 | Άναμμα κάρβουνων. |
7 | 10:10 | Παρασκευή Μαρινάδας (λάδι, γούστερ σος, αλάτι, σκόρδο, κρεμμύδι, θυμάρι, τσίλι, πάπρικα, πιπέρι), ή κάποια άλλη ή κάποια έτοιμη ή και καθόλου.. |
8 | 11:15 | Νερό σε βραστήρα (εκτός κι αν παίξει μηλίτης ή κάτι άλλο οπότε δεν χρειάζεται αυτό το βήμα) |
9 | 10:40 | Τοποθέτηση κάρβουνων και ταψιού με νερό (ή ότι άλλο). |
10 | 10:50 | Καθάρισμα σχάρας. |
11 | 10:55 | Τοποθέτηση κοτόπουλου |
12 | Παρακολούθηση - διόρθωση θερμοκρασίας (μεταξύ 160 - 200F) Μεγ. Θερμ. - Λιγ. Χρόνος | |
13 | 12:15 | Έλεγχος κάρβουνων και προετοιμασία καινούργιων αν χρειάζεται. |
14 | 12:45 | Προσθήκη κάρβουνων, αν χρειάζεται και αλλαγή σε ξύλο καπνίσματος. |
15 | 13:30 | Επάλειψη κοτόπουλου με μαρινάδα (αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε), και επανάλειψη άλλη μία φορά σε κάνα μισάωρο. |
16 | 14:00 | Έλεγχος κοτόπουλου με θερμόμετρο και έξοδος όταν η θερμοκρασία φτάσει στο επιθυμητό, σε τουλάχιστον 3 διαφορετικά σημεία (ή κομμάτια). |
(η συνταγή είναι δική μου)
No comments:
Post a Comment